perjantai 15. maaliskuuta 2019

ruokien kuivatusta

Alkaa tämä retkeily- ja vaellusinnostus saamaan kokoajan enemmän ja enemmän jalansijaa meikäläisen elämässä. Nimittäin nyt hankin hyötykasvikuivurin.
Nummelan prismasta noin 40€


Olen useamman kerran tutkinut kokeneimpien retkeilijöiden blogeja ja vinkkejä etenkin kuivalihan valmistamisesta ja koska semmoinen pienen pieni valmis pussi on ihan sikahintaista, niin tuumasta toimeen ja opettelemaan sen tekeminen itse.

Ensin kokeilin hedelmillä. Banaania, omenaa, päärynää ja kiiwiä.
Aloitin liian varovasti 40 asteen lämmöllä. Ensimmäiseen pariin tuntiin ei tuntunut tapahtuvan yhtään mitään. Nostin vähän asteita ja taas tuntui kuluvan tunti jos toinenkin ja vain vähän kuivatusta alkoi tapahtumaan. Nostin taas ja maksimissaan taisi olla jotain 55 astetta






Olikohan nämä yhteensä jotain 11 tuntia kuivurissa kunnes tympäännyin ja sammutin kuivurin.
Banaanit oli hiukan tahmeita, omenat ja päärynät hiukan pehmeitä. Kiiwit oli kuivunu tosi pieniksi mutta ne oli selvästi eniten kuivuneet.
No, maku oli kaikissa hyvä eikä nämä kauaa vanhentyneet kun napostelin ne parissa päivässä.
Tässä verrokkina tuore ja kuivattu. kyllähän nuo menee aikapaljon pienempään tilaan. Plus että painosta häviää iso osa. Seuraavalla kerralla lämmöt vaan rohkeasti johonkin 60 asteeseen


Sitten oli vuorossa lihakokeilut. Ostin ensimmäisellä kerralla maustamatonta mitälie ohutta possun filettä. Ajatuksena, että kyllä se koirille kelpaa jos epäonnistuu. Mutta ei ole liian mastettua...
siivut oli valmiiksi ohuita, halkaisin ne vain pituus-suunnassa ja laitoin kuivuriin. Lämmöt 65 astetta.
Ja heti alkoi tapahtumaan. Nimittäin lattialla...
Koirat oli sitämieltä, että lihat kelpaisi heille raakoinakin ja istuskelivat siinä kuivurin lähellä pitkän aikaa. Ja etenkin kun kääntelin lihoja muutaman kerran niin johan ne luuli, että nyt he saa... Mutta ei.
Jätin kuivurin päälle ja läksin nukkumaan. Taisin laskea parin tunnin jälkeen asteet kuuteen kymppiin. Tai 55. En enää muista.
Aamulla lihat oli ollu kuivurissa jotain 10 tuntia ja ne näyttivät ihan hyviltä joten sammutin kuivurin ja maistoin. No, mautonta tietty ja kuivaakin, mutta kai ne oli sitä mitä pitikin.
Laitoin lasipurkkiin riisinjyvien kanssa. Ja ollaan niitä naposteltu koirien kanssa silloin tällöin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti