torstai 9. heinäkuuta 2020

Jauhelihan kuivatusta raakana

Päätin kokeilla kuinka helppoa tai vaikeaa on raa´an jauhelihan kuivatus.
Ostin prismasta 400 naudan jauhelihaa sekä 400g broilerin jauhelihaa.
Ajatuksena, että kuivaan nämä koiria varten elokuisille retkille.


Valitsin naudan siksi, koska se on vähärasvaisempaa kuin sika tai sika-nauta.

Kuivuriin laitoin lihat pieninä klimppeinä ja taputtelin ne sormilla ohuiksi levyiksi.
Broileri on tosi tahmeaa ja tarttuu sormiin, mutta onnistui lopulta


Nauta ei tarttunut juuri lainkaan sormiin joten sen työstäminen levyiksi oli helppoa.


Kuivuriin asteita 55 ja ei muuta kuin hurisemaan.
Minun kuivurissa on 5 tasoa ja vaihtelen tasoja 1-2 tunnin välein, sillä puhallin tulee alhaalta ja alimmat tasot kuivattavat nopeammin.

Olen myös tehnyt ritilöiden päälle "hyttysverkosta" verkot. Kuivuessaan tuotteet pienenvät ja etenkin paistettu jauheliha on todella pientä murusta ja putoaisi kuivurin pohjalle.

Näihin verkkoihin broilerit tuppasivat jäämään kiinni, mutta kuivuivat tosipaljon nautaa nopeammin.
Valmiit lastut olivat vaaleita ja ohuita. Sekä kauttaaltaan kuivia. Aikaa taisi mennä jotain 7-8 tuntia


Leikkelin ne saksilla pieniksi paloiksi ja pussitin. 400g broilerin jauhelihaa kutistui 112g.
Tämä ainakin onnistui mainiosti.



Entäs se nauta. Ei hemmetti että siitä tihkui rasvaa. Tuntui ettei ne edes kuivu millään. Olin ottanut broilerit jo aika päiviä sitten kuivurista mutta naudat jäi. Yöksi sammutin kuivurin ja aamulla oli tarkoitus kuivata itselleni lihaa.
laitoin siis omat lihat kuivumaan ja nämä koirien naudat sai olla siinä samassa.
Muttakun edelleenkään ei näyttänyt muutosta tapahtuvan, eli rasvaa vain tihkusi, niin luovutin.
Otin naudat pois ja kuivasin irtorasvan talouspaperiin. Ja sen jälkeen paloittelin palat ja laitoin satsin pakkaseen. Koska nämä taatusti pilaantuisivat huoneen lämmössä nopeasti tuon rasvan takia.




No, kokeilu tehty ja lopputulemana voin todeta, että broilerin voi kuivata myös raakana, mutta naudan jauheliha kannattaa paistaa ensin. Siitä kokemusta jo onkin. Se on helppoa.

400g naudan jauhelihaa kutistui kuitenkin 168g:n joten kyllähän tuo selvästi kuivui. Eikä tämäkään mitään roskiskamaa ole, koirat saavat sitten reissuilla näitä ruoan sekaan. Tosin aion liottaa ne ensin pieneen määrään vettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti