keskiviikko 15. syyskuuta 2021

Ylläs/Pirunkurun ponnistus

24.8.2021

Olen tämän reitin kiertänyt vuonna 2017 ja heti perään nyt uudestaan.
Aiemmin tämän nimi oli Tähtipolku, mutta nyt sama reitti löytyy nimellä Pirunkurun ponnistus.
Tämä on SE reitti, jossa kiivetään kivikkoinen pirunkuru jossa taatusti tulee hiki. Mutta koska olin sen jo kerran kokenut, niin päätin tällä kertaa lähteä reitin vastapäivään ja käydä pirunkurun "huipulla" ja tulla samaa reittiä takaisin. 
Auto kesänkijärven hyvälle parkkipaikalle ja reppu selkään ja liikkeelle.

Alkumatka noustiin loivasti hyvää sorastettua polkua ja sen päälle hyvän matkaa melko tasaistakin reittiä. Helppoa ja huoletonta. Mukava kulkea koiralauma kanssa.
Porukkaa oli kyllä paljon liikkeellä mutta kyllähän tuonne mahtuu.Olisikohan ollut alle nelisen kilometriä niin saavuttiin Tahkokurun kodalle. Todella siisti kota, hyvät puuceet ja ulkotulipaikka. Tässä olikin reilusti porukkaa mutta me jatkettiin matkaa.
Ja melkolailla heti alkoi puusto harventua ja lähestyttiin kesänkitunturin huippua.
Samantien piti pysähdellä kuvailemaan koska maisemat alkoi avautua jokaiseen suuntaan. 


Koirista tuli taas varmaan sata kuvaa, tai oikeastaan vain Häkästä ja Hukasta koska Kipinää ja Ruutia ei liiemmin poseeraus kiinnostanut. 


Löysin sopivan kahvipaikan muutaman metrin päästä polulta ja ai että mikä taukopaikka. Siinä oli hienoa istuskella ja fiilistellä. Keli oli mitä parhain. Pipoa ei tarvittu eli ei tuullut juuri lainkaan ja takkikin sai olla auki.
Otettiin vähän herkkuja niin koirat kuin minäkin ja katseltiin kuinka ihmisiä puuskutti ylöspäin pirunkurusta. 

Täällä huipulla olisi voinut viettää aikaa vaikka kuinka ja kauan, ei ollut kiire mihinkään. Ja niin me kyllä hitaasti siellä liikuttiinkin.
Kuvauspaikasta toiseen.Kun sitten vihdoin olin saanut ehkä tarpeeksi hienoja kuvia muistoksi niin palattiin Tahkokurun kodalle syömään. Leiriydyin koirien kanssa hiukan muista sivummalle ja laitoin retkikeittimen tulille. 
Koirat saivat herkulliset puruluut kaluttavaksi ja hyvin kelpasi kaikille.
Itse söin pussi-pastaa joka sekin maistui hyvälle. Mikäpä ei retkillä maistuisi.Kun sopiva ruokatauko oli pidetty, niin lähdettiin pikkuhiljaa talsimaan samaan suuntaan mistä oltiin aiemmin tultu. Eli ei kuljettu ympyrä-reittiä vaan tästä tuli edestakaisin-reitti. Eikä ollenkaan ollut huono vaihtoehto. Itseasiassa kuvaamiseen ei tarvinut keskittyä koska tullessa oli se puoli jo hoidettu. Kätevää!


Näin kuljettuna reitille tuli mittaa 10.5km ja kävelyaikaa 2,5h. Kaikkiaan retkellä meni aikaa lähes 4,5 tuntia mutta mihinkäs sitä kiire kesälomalla. Suosittelen tätä minun tekemää edestakaisin-reittiä jos yhtään epäilyttää jyrkässä kivikossa nouseminen. Toki sekin kannattaa kerran kokea jos vaan kunto ja jalat sen sallii.


Reitistä lisää TÄÄLLÄ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti